قبل از تلویزیون هایی که امروزه در خانه، محل کار و بازار به فراوانی یافت میشوند، قسمتی به نام بک لایت برای تلویزیون وجود نداشت.بک لایت تلویزیونها، از تکنولوژی LED روشنایی بهره میبرند که امکان نمایش تصاویر با کیفیت و رنگهای دقیقتر را فراهم میکند. این تلویزیونها از پشتهی صفحهی نمایش بهطور مستقیم روشنایی تولید میکنند که باعث افزایش کنتراست و وضوح تصاویر میشود.با تولید تلویزیون های LCD و بعد از آن، تلویزیون های LED، بک لایتها تبدیل به اصلیترین قطعات تلویزیون شدند. در واقع تصویر ایجاد شده روی پنل دستگاه، برای اینکه توسط شما قابل مشاهده باشد نیازمند به یک منبع نور است، به این نور پس زمینه در تلویزیون، بک لایت میگویند.
قبل از بک لایت، از لامپ های فلورسنت در تلویزیون های LCD استفاده میشد. لامپ های فلورسنت از توان مصرفی بالایی برخوردارند و حرارت زیادی در نتیجه ی کارکردشان ایجاد میشود به همین دلیل استهلاک پذیری بیشتری نسبت به سایر قطعات دارند. افزایش انرژی مصرفی این لامپها و همچین تغییر رنگ نوری که ساتع میکنند، نشان دهنده پایان عمر مفیدشان است.
اما بعد از آن، لامپ های LED جایگزین فلورسنت شدند و بک لایت را ایجاد کردند. به
این ترتیب نسل جدیدی از تلویزیون های السیدی تولید شد که ما امروز آنها را با نام
تلویزیون های الایدی میشناسیم. در واقع بک لایت شبیه به نور سفیدی ست که عکس های
رادیولوژی را قابل مشاهده میکند.
نحوه قرارگیری لامپ های LED یا به این صورت
است که در فاصله های مشخص، پشت پنل قرار میگیرند تا پنل مستقیما در معرض نور باشد
و یا در لبهها به صورت ردیفی و فشرده قرار میگیرند تا از طریق شکست نور، به پنل
نور برسد که این مورد غالبا برای تلویزیون هایی با ضخامت کمتر کاربرد دارد.
چه عواملی در خرابی بک لایت تاثیر گذار تر است؟
تیره بودن قسمتی از صفحه نمایش و کم نور شدن تلویزیون میتواند از نشانه های خرابی بک لایت باشد. همچنین اگر قسمتی از صفحه نمایش تلویزیون، تیره باشد و یا ظاهرا خاموش به نظر برسد اما صدا داشته باشد به معنی آسیب دیدگی بک لایت است. اگر صدای تلویزیون شنیده میشد و تصویر خاموش به نظر میرسید، با یک چراغ قوه صفحه نمایش آن را بررسی کنید و نور را به صورت مورب به صفحه بتابانید؛ احتمالا متوجه میشوید که تصویر وجود دارد اما نور پس زمینه نیست این نشان دهنده خرابی بک لایت شماست.
از دیگر موارد خرابی بک لایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
بک لایتهای تلویزیون معمولاً به دو نوع LED و CCFL تقسیم میشوند. بک لایتهای LED از چندین LED کوچک تشکیل شدهاند که نوری را به صفحه نمایش تلویزیون میدهند. بک لایتهای CCFL از لامپهای فلورسنت استفاده میکنند که نور را به صفحه نمایش منتقل میکنند. بک لایتهای LED به دلیل مصرف کمتر انرژی و عمر طولانیتر معمولاً توصیه میشوند.
سایز بک لایت تلویزیون شما باید با سایز صفحه نمایش تلویزیون شما مطابقت داشته باشد. برای انتخاب سایز مناسب بک لایت، بهتر است از دفترچه راهنمای تلویزیون خود استفاده کنید.